I tvivl om botox eller filler?

Din rynkeguide – få et friskere udtryk

Er rynken mellem dine bryn ved at grave sig dybere og dybere, så folk misforstår dig til at være vred, når du ikke er det? Hænger øjenlågene efterhånden så meget, at du konstant bliver spurgt ind til, om du har sovet dårligt? Er den ellers positive og smilende rynke ved mundvigen begyndt at sidde fast i modsatte retning, så det mere ligner en trist fure, der giver dig et bedrøvet udtryk? 

Rynker er et helt naturligt tegn på, at vi bliver ældre, og det er jo i sig selv en god nyhed. Måske sidder du og overvejer at gøre noget ved dine rynker, fordi du gerne vil holde dit ungdommelige udtryk så længe som muligt. Det kan også være, at rynkernes fald i dit ansigt påvirker dit ansigtsudtryk så meget, at det i din dagligdag generer dig i mødet med andre. 

Rynkerne er med til at give os et udtryk og signalere over for andre mennesker, hvordan vi har det, så folk kan afkode os. Et ansigt uden nogen former for rynker og dermed uden mimik kan skabe et distancerende bånd i et møde med andre mennesker. Vi kender alle det klassiske skrækeksempel fra Hollywood, hvor botoxen ingen ende har fået og ikke nok med, at mimikken er forsvundet, så er ansigtet også fuldstændig forandret. Det er ikke meningen, at hjælp til rynker skal tage overhånd, så vi forandrer os, men udelukkende for at blive en bedre udgave af os selv. Er den bedste udgave en person, som kronisk udtrykker et surt, bedrøvet eller træt ansigtsudtryk? Nej, det er de færreste, som vil være enige i det.

Plastikkirurgiens proces

Men hvad bør man gøre, og hvem kan man opsøge for at få hjælp til et friskere udtryk? Plastikkirurger arbejder i dag med flere forskellige metoder for at give dit ansigt et frisk pust på så naturlig en måde som muligt. Naturlig og plastikkirurgi går sjældent hånd i hånd, det må vi erkende. Derfor er det også vigtigt at understrege – som muligt – for selvfølgelig er det ikke naturens gang at gå til en plastikkirurgi. Det er faktisk det modsatte. Men det må være målet, at det for andre skal se naturligt ud, og det bør også være din kirurgs mål med din behandling. Derfor bør du i første omgang lave dig en god research på kirurger og deres anbefalinger. 

Du kan først og fremmest gå ind og undersøge, hvilke typer behandlinger til ansigtet, de tilbyder. Herefter kan du læse om de forskellige typer af rynker og blive klogere på, hvilken slags behandling passer bedst til dig alt efter, hvad du ønsker at få reduceret. Det er altid fornuftigt at kigge på erfaringen og historikken for klinikken. Finder du gode anbefalinger, som fremstår troværdige eller har du måske fået anbefalet klinikken af en nær eller bekendt, så er det endnu bedre. Hvis du finder en plastikkirurgisk klinik, som passer godt ud fra dine ønsker og krav, kan du med fordel kontakte klinikken og booke en forundersøgelse, så I sammen kan blive klogere på, hvordan og hvorvidt du skal behandles. 

Reglerne om behandling

Der er mange regler, når det kommer til Botox, hvilket er den behandlingstype, man ofte benytter sig af med reducering af rynker. Du kan læse om de enkelte behandlingsmuligheder længere i indlægget. Hvad angår botox, så er det vigtigt, at det er en kompetent og erfaren læge, som rådgiver dig. Der er nemlig risici ved at benytte sig af botox, da det er et giftstof, som kan være farligt, hvis man er allergisk. I det tilfælde vil man kunne udvikle et anafylaktisk chok, men det ses meget sjældent. Dog er der ikke grund til at tage chancer, så vær sikker på, at du er i kompetent lægefaglige hænder.

Hvad er forskellen på botox og fillers?

Botox indeholder Botulinum toxin, som er dannet af bakterien Clostridium botulinum. Botox er gift, man sprøjter ind i musklerne for at blokere nerveenderne i en muskel, så de ikke kan trække sig sammen. Det er især velegnet til behandling af rynker i den øvre del af ansigtet. Det er blandt andet den populære bekymringsrynke mellem brynene, panderynker og smilerynkerne om øjnene. 

Filler (også kaldet restylane) bruges til at udfylde de linjer, vi gerne vil have reduceret. Behandlingen går ikke ind i musklen og lammer noget, men har i stedet til formål at udglatte rynkerne. Filler består af vand og hyaluronsyre, som er ingredienser, man allerede finder i kroppen. Det binder vand til sig og udvider vævet med en udglattende effekt. Det kan sprøjtes i hudens øverste lag, i læberne, kindben og lignende. Modsat Botox kan du se resultatet med det samme, når du får fillerbehandling. Husk dog på, at det endelige resultat først ses efter 14 dage. 

Det vigtigste er, at du vælger det produkt, som du har det bedst med. Kosmetisk behandling bør man ikke gå på kompromis med, så derfor skal du hellere gå efter kvalitet frem for et godt tilbud. En sidste ting, man som forbruger hos privatklinikker skal være opmærksom på, er, at selvom man er læge eller speciallæge, har man ikke nødvendigvis autorisation. Du skal derfor være opmærksom på, om lægen har  autorisation fra Sundhedsstyrelsen – den læge, du skal til konsultation hos.