Kopi møbler – en nichebranche med stor efterspørgsel på møblerne

Der har altid været en stor interesse for designermøbler, men ofte har de været, og er det stadig, meget dyre, hvorfor mange almindelige mennesker ikke har haft råd til at købe dem. Denne efterspørgsel har udviklet sig i en stigning af produktionen af kopi møbler, som dog i Danmark ikke er lovlig.

I Danmark er designet beskyttet af ophavsretten indtil 70år efter designerens/arkitektens død, men mange andre lande indenfor EU har en anden lovgivning. I f.eks. England gælder ophavsretten kun i 25år, hvorefter det er lovligt at reproducere og sælge kopi møbler. Hvis man handler med et firma i England, så sker handlen indenfor EU, hvorfor EU’s regler om varens frie bevægelse inden for EU overtrumfer de danske ophavsretsregler. Ofte kan reglerne være svære at finde rundt i, men mange virksomheder, der laver kopi møbler, vil have information om regler og lignende på deres hjemmeside.

Som ordret antyder, så er kopi møbler en replika af det originale design, men der kan være stor forskel på, hvordan møblerne produceres, hvorfor man skal gøre op med sig selv, hvad det er man forventer af virksomheden og deres produkter.

Kopi møbler er en nichebranche, hvor de fleste virksomhederne har stor fokus på produktionspriser og omkostning, men der findes virksomheder, hvor kvaliteten og det reelle produkt har større betydning. Er man interesseret i at købe replika eller kopi møbler, skal man sætte sig ind i, hvilket firma det er, man handler med. Det kan ofte godt betale sig, at betale lidt mere for sine kopi møbler, da det ses på samlingerne på f.eks. stole – på de billigste er syningerne limet sammen, hvor de lidt dyrere bruger de ekstra penge på at sy syningerne sammen. Dette gør møblerne mere slidstærke og giver samtidig en pænere finish, hvilket gør, at møblerne ligner originaler bedre.

Ofte vil man kunne finde anmeldelser at virksomhederne på nettet, og samtidig kan man som regel se meget ud fra deres egen hjemmeside. Er man i tvivl, vil de seriøse virksomheder altid have en kundeservice, hvor man kan få svar på sine spørgsmål.

Det gælder om ikke at lade sig afskrække af de mange regler, der omhandler kopi møbler, for der finde flere helt reelle virksomheder, der har fokus på og ønsker at levere et flot og kvalitetssikret produkt til kunden. Brug den ekstra tid på at undersøge markedet, så slipper man for kedelige oplevelser.