Immunforsvar – den vigtigste barriere mod sygdom og stress

Immunforsvaret har stor betydning for en persons generelle helbred, da det er kroppens naturlige forsvar. Er forsvaret nede, vil bakterier hurtigt invadere kroppen, og man vil dermed blive syg oftere. Den måde hvorpå mange danskere og resten af verden lever i dag, giver ikke de optimale betingelser for deres immunforsvar.

Efterhånden som hverdagen er blevet mere stressende, skal kroppen arbejde mere for at restituere, hvilket kan være svært, hvis man ikke giver kroppen ro til det. Kun når man sover, får kroppen ro nok til at restituere og fordøje dagens arbejde, hvorfor det er yderst vigtigt, at man får den søvn, man har behov for.

En stor synder for immunforsvaret er endvidere de moderne spisevaner, hvor meget mad er forarbejdet eller sprøjtet med forskellige tilsætningsstoffer. Alle de ting man får ind i kroppen skal bearbejdes og omsættes til energi, før man kan gøre brug af det og få alle de vitaminer og mineraler, man har behov for. Derfor vil man også oftere have et skrantende helbred, hvis man spiser meget fastfood og ingen frugt og grønt.

Manglende motion har ligeledes stor påvirkning på immunforsvaret, da for meget stillesiddende arbejder og lignende ikke bidrager til at afstresse kroppen og få løsnet musklerne. Overdreven motion er heller ikke sundt, så sørg for at få trænet et par gange om ugen, både motion og styrke, men giv kroppen lov til at slappe af indimellem.

Bliver man ofte syg, kan det være tegn på lavt immunforsvar, og man bør overveje, om man kan ændre på noget i sin livsstil, der kan bidrage til at styrke ens immunforsvar. En god ide er at spørge sin læge til råds, hvis man ikke selv føler, at man kan ændre noget. Lægen vil her have mulighed for at undersøge, om det er noget mere alvorligt eller om en livsstilsændring kan hjælpe.